historijat zoi84

Četrnaeste Zimske olimpijske igre održane su u Sarajevu od 08. do 19. februara 1984. godine. Bile su to, kako je ocijenio tadašnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Huan Antonio Samaran (Juan Antonio Samaranch), najbolje organizovane Zimske olimpijske igre.

Na putu do ovog grandioznog djela, glavni grad BiH je morao proći kroz faze maštanja i osporavanja, nevjerice i sumnje, ubjeđivanja i potvrđivanja, i što je najvažnije – radnog zanosa i pobjedničkog slavlja. Dugo je snivan san o najljepškoj zimskoj bajci, dugo su sportski uposlenici razvijali svoje planove da bi na kraju objavili kandidaturu, dobili Igre i na veličanstven način ih organizovali.

Mjesta iz snova u nekoliko trenutaka

Pitajte nas

Historijski značaj koji se voli

Mogućnosti koje si možete priuštiti

KJP ZOI’84 Olimpijski Centar
Sarajevo d.o.o.
Alipašina b.b., 71 000 Sarajevo,
Bosna i Hercegovina
marketing@zoi84.ba
+387 33 276 210
Zetra Marketing

Ceremonija otvaranja

zimskih olimpijskih igara ‘84

Sarajevo 1984 Zimske OI, Ceremonija otvaranja © 1984 – Comité International Olympique (CIO)

Prve ideje o ovom hrabrom poduhvatu zaiskrile su krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća u studijama o razvoju skijanja i zimskog turizma u Bosni i Hercegovini. U raspravama o njima 1970. došlo se do zaključka da sarajevski region ima prirodne mogućnosti za organizovanje Igara, ali da treba uporno raditi na svim poljima kako bi maštanje postalo realnost.

Sretna je okolnost bila da je baš u to vrijeme startovao Program zaštite čovjekove okoline kroz koji je u nekoliko godina realizovan veliki investicioni zahvat na rekonstrukciji i proširenju kompletne infrastrukture grada, sa uvođenjem gasnog sistema, čime je Sarajevo dobilo mnogo toga što mu je nedostajalo da bi se kandidovalo za domaćina najveće sportske manifestacije.

Sama želja o organizovanju ZOI bila je povod jednom novom izazovu sa tačno utvrđenim ciljem – dobiti Igre!

U aprilu 1971. završene se prve analize o društvenoj opravdanosti i mogućnostima organizovanja ZOI u Sarajevu. Materijal je s pažnjom razmatran u užem krugu odgovornih ljudi, ali iz objektivnih razloga nije zvanično predstavljen javnosti. Prije tog čina, trebalo je izgraditi atmosferu povjerenja i motivisati sve snage bez kojih se poduhvat ne be mogao izvesti. To je potrajalo sve do marta 1977. kada je elaborat inoviran i upućen Predsjedništvu BiH. Ono ga je razmatralo na sjednici 13. maja, ali ga nije usvojilo, nije čak ni istaklo ZOI kao činjenicu. No, donijelo je zaključak da treba nastaviti aktivnosti u sagledavanju mogućnosti izgradnje zimskih centara u Republici.

A to je bilo dovoljno radnoj grupi da, uz prikupljanje širih informacija, pogotovo o ekonomskim parametrima, dalje razvija ideju o kandidaturi. Aktivnost je intenzivirana, pa je radna grupa prerasla u Pripremni komitet, kojim je rukovodio bivši gradonačelnik i predsjednik Smučarskog saveza BiH Dane Maljković. Do 10. septembra polazni materijal je dobio svoju konačnu formu, nakon čega su sačinjeni tekst kandidature i pisma Jugoslovenskom olimpijskom komitetu, Jugoslovenskom savezu za fizičku kulturu, Skupštini Grada Sarajeva, Republičkom Izvršnom vijeću i Saveznom Izvršnom vijeću, jer se bez njihovih saglasnosti nije mogla nastaviti procedura kandidovanja.

Ovim je sa „olimpijskog elaborata“ skinut veo tajnosti i 14. oktobra 1977. u novinama je osvanula vijest da će se Sarajevo kandidovati za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 1984. U tom trenutku znalo se da „bijelu olimpijadu“ žele i Francuska, Japan, Švedska i Čehoslovačka, i da se u toj konkurenciji Jugoslaviji i Sarajevu daju male šanse. Međutim, tako nisu mislili kreatori našeg olimpijskog projekta. Bili su uvjereni da ih ono što rade vodi do cilja.

Brinule su ih samo saglasnosti koje su postepeno i sporo stizale, a vrijeme je brzo proticalo, pa su 19. novembra Međunarodnom olimpijskom komitetu uputili pismo s molbom da se rok za podnošenje kandidature pomjeri sa 01. na 31. decembar. Istovremeno, Pripremni komitet je 21. novembra prerastao u Kandidacioni, a tim stručnjaka je do polovine decembra završio sve odgovore na upitnike MOK-a i utvrdio lokacije sportskih i drugih objekata neophodnih za održavanje Igara. Tadašnjem predsjedniku MOK-a, lordu Kilaninu (Killanin), to je bilo dovoljno da se uvjeri kako je Sarajevo ozbiljan kandidat.

Posebnu garancuju tome dalo je Savezno izvršno vijeće, koje je 24. novembra otklonilo sve dileme i objavilo da se Grad Sarajevo i Jugoslovenski olimpijski komitet prijavljuju kao kandidati za organizaciju Igara 1984.

Kandidatura je u kancelariji MOK-a u Lozani (Lausanne) osvanula 03. januara 1978.

Uslijedile su potom brojne inspekcije međunarodnih eksperata koji su u Sarajevu provjeravali realnost obećanja i procijenjivali mogućnosti našeg glavnog grada. Sve je to trajalo do 18. maja kada je MOK na zasjedanju u Atini donio konačnu odluku.

Sarajevo 1984 Zimske OI, Organizacija Igara
Posjeta MOK-ove delegacije Sarajevu, Lord KILLANIN, Predsjednik MOK-a (do 1980),
Juan Antonio SAMARANCH, Predsjednik MOK-a (od 1980), Anton SUCIC, Potpredsjednik Organizacionog komiteta OI
© 1978 – Comité International Olympique (CIO)
Tri grada bila su u konkurenciji: Saporo, Geteborg (Göteborg) i Sarajevo. U prvom krugu Saporo je dobio 33, Sarajevo 31, a Geteborg 10 glasova, dok je jedan listić bio nevažeći. Eliminacijom Geteborga, članovi MOK-a u drugom krugu opredjeljivali su se između Sapora i Sarajeva. U ovom nadmetanju Sarajevo je sa 39:36 odnijelo pobjedu i dobilo Igre. Lord Kilanin svečano je objavio: „Sarajevo, Jugoslavija, domaćini su Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.“

Čestitke Sarajevu stizale su sa svih strana, a grad je ubrzo postao ogromno gradilište, jer je u trenutku dobijanja Igara imao samo jednu ledenu plohu u „Skenderiji“ i skroman Ski-centar na Jahorini. Sve drugo trebalo je graditi. I to udarnički.

Sarajevo 1984 Zimske OI – Izgradnja Olimpijskog sela Mojmilo
© 1984 – Comité International Olympique (CIO)
Iz godine u godinu nicali su prekrasni objekti: Zetra, staza za bob i sankanje, skakaonice, dvorane, „bijele pruge“, žičare, hoteli, Olimpijsko selo i novinarsko naselje sa 2.640 stanova, saobraćajnice u pravcu planina i 28 zimsko-sportskih centara u Republici, koji su potvrdili da je Olimpijada, uz sve humanističke i sportske domete, za BiH i razvojna šansa.

Sarajevo 1984 Zimske OI, Skijaške skakaonice
© 1984 – Comité International Olympique (CIO)
Svi sportski objekti završeni su i opremljeni do jeseni 1982. Uporedo je konstituisana i organizaciona struktura, pa je 24. aprila 1980. formiran Organizacioni komitet sa 79 članova, na čelu sa predsjednikom Brankom Mikulićem i generalnim sekretarom Ahmedom Karabegovićem. Dotadašnji predsjednik Privremenog komiteta, formiranog 13. jula 1978., Anto Sučić, imenovan je za predsjednika Izvršnog komiteta, a 21. decembra 1981. Artur Takač je postavljen za tehničkog direktora ZOI.

Sa 4.200 kolektivnih i 1,200.000 pojedinačnih donatora u zemlji i inostranstvu, sa omladinskim radnim brigadama i desetak hiljada volontera neposredno uključenih u pripreme Olimpijade, Sarajevo je, ostvarujući i finansijski suficit od 12 miliona dolara, sve zadatke uspješno obavilo i spremno dočekalo veliki dan – 08. februar 1984.

Sarajevo 1984 Zimske OI, Sarajevo pod budnim okom Olimpijske maskote Vučko
© 1984 – Comité International Olympique (CIO)
Na Olimpijskom stadionu Koševo, tačno u 14:30 sati fanfare su označile početak svečanosti. U ime organizatora goste je pozdravio predsjednik Organizacionog komiteta Branko Mikulić, a predsjednik MOK-a Huan Antonio Samaran, uz najljepše želje svjetske olimpijske porodice, najavio je da će svijet biti svjedok „velikih Igara“ u Sarajevu. Potom je predsjednik Predsjedništva SFRJ Mika Špiljak i službeno otvorio ZOI.
ZOI su trajale do 19.februara. U njima je učestvovalo 49 zemalja sa 1437 sportista u 39 disciplina, te 1254 trenera i rukovodioca. Pratilo ih je 7.825 akreditovanih novinara i tehničkog osoblja iz 760 novinskih redakcija i 67 TV kuća. Evidentirano je 696.000 gledalaca i 10.450 volontera, koji su dali sve što su mogli da Sarajevo izgleda bajkovito i da ZOI budu do tada najbolje organizovane u historiji zimskih olimpijada.

Sarajevo 1984 Zimske OI, Centar Skenderija
© 1984 – Comité International Olympique (CIO)
Njeni sportski junaci, prije svih, bili su Skandinavci – Finkinja Marja-Lisa Hemeleinen (Hämäläinen) Kirvesiniemi sa zlatom na pet, deset i dvadeset kilometara, te bronzom u štafeti 4×5 km u smučarskom trčanju, i Šveđanin Gunde Svan (Swan), koji je na Igmanu trijumfalno završio trku na 15 km i štafetno nadmetanje 4×10 km, a u trci na 50 km osvojio srebrnu medalju.

Sarajevo 1984 Zimske OI, Ceremonija dodijele medalja – Skijaško trčanje, 5km žene. Berit AUNLI (NOR) drugo mjesto,
Marja-Liisa KIRVESNIEMI (FIN) prvo mjesto, i Kvetoslava JERIOVA (TCH) treće mjesto.
© 1984 – Comité International Olympique (CIO)
Pamte se, naravno, i drugi slavodobitnici: nezaboravna ljepotica umjetničkog klizanja Katarina Vit (Witt) iz tadašnjeg DDR-a, američki spustaš Bil Džonson (Bill Johnson) i alpski skijaši braća Fil i Stiv Mer (Phillip i Steven Mahre), skijašica Debi Armstrong (Debbie), britanski plesači u umjetničkom klizanju Džejn Torvil i Krisofer Din (Jayne Torvill i Christopher Dean), italijanska slalomašica Paolet Magoni, finski skakač Mati Nikenen (Matti Nykänen) i desetine drugih asova, koji su na 97 takmičenja osvojili 222 medalje.

Sarajevo 1984 Zimske OI, Umjetničko klizanje
Katarina WITT (GDR) prvo mjesto.
© 1984 – Comité International Olympique (CIO)

Sarajevo 1984 Zimske OI, Alpsko skijanje, Steven MAHRE (USA) i Phillip MAHRE (USA)
© 1984 – Comité International Olympique (CIO)

Sarajevo 1984 Zimske OI, Umjetničko klizanje
Jayne TORVILL i Christopher DEAN (GBR)
© 1984 – Comité International Olympique (CIO) – United Archives

Sarajevo 1984 Zimske OI, skijaški skokovi – Matti NYKANEN
(FIN). © 1984 -Comité International Olympique (CIO)
Među njima je i Jure Franko, sa srebrom u veleslalomu, prvom jugoslovenskom kolajnom na Zimskim olimpijskim igrama. Ekipa SFRJ imala je 72 člana, u kojoj su iz Bosne i Hercegovine bili biatlonci Tomislav Lopatić i Zoran Ćosić, brzoklizači Behrudin Merdović i Bibija Kerla, bobisti Boris Rađenović, Borislav Vujadinović, Mario Franić, Nikola Korica, Ognjen i Zoran Sokolović, Siniša Tubić i Zdravko Stojnić, te sankaši Dajana i Suad Karajica i Dušan Dragojević, koji je na Trebeviću zabilježio do sada najbolji rezultat (16. mjesto) u istoriji bosanskohercegovačkog zimskog olimpizma.

Sarajevo 1984 Zimske OI, Alpsko skijanje,
Jure FRANKO (YUG) drugo mjesto, Max JULEN (SUI) prvo mjesto i
Andreas WENZEL (LIE) treće mjesto.
© 1984 – Comité International Olympique (CIO)
Na veličanstven način Igre su završene 19. februara svečanom ceremonijom u Zetri, uz takt pjesme „Lijepo je bilo u Sarajevu…“ i Samaranove riječi: „Doviđenja drago Sarajevo!“

Svi su bili zadovoljni: Svijet, jer je vidio do tada najbolje organizovane ZOI, i to prve u jednoj socijalističkoj zemlji i bez bojkota; Sarajevo, jer je u olimpijski podvig, uz hrabrost i znanje, utkalo i srce i dušu. Nježna „Pahuljica“ Miroslava Antonića i odvažni „Vučko“ Jože Trobeca, znak i maskota Igara, svjedočiće o tome vijekovima.

Kao i riječi Samaranovog nasljednika na čelu MOK-a, Žaka Roga (Jacques Rogge), koji je u jednom intervjuu kazao:

Četrnaeste zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. bile su Igre nadahnuća i, iznad svega, imale su svoje ljudsko lice, ono najviše što ljudski rod može doseći kada djeluje u harmoniji na zajedničkom mirnodopskom rezultatu… Sarajevo će uvijek imati specijalno mjesto u srcu olimpijskog pokreta.

Ko smo mi

KJP ZOI ’84 kao ponosni pravni slijednik Organizacionog komiteta 14. Zimskih Olimpijskih Igara upravlja objektima u sklopu Olimpijskog kompleksa Zetra i Ski centra Bjelašnica i Igman a isti duh olimpizma i dalje njegujemo i čuvamo na izvornim lokacijama.

MISIJA KJP ZOI ‘84 je usmjerena na zadovoljenje potreba naših kupaca kroz davanje usluga preduzeća u zimskim olimpijskim i drugim sportskim takmičenjima, zimskim i ljetnim rekreativnim sadržajima i afirmacija grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine kao poželjne turističke destinacije.

Kontaktirajte nas