O Bjelašnici i Igmanu na 12 svjetskih jezika

by | feb 10, 2021 | Uncategorized @bs | 0 comments

Novinarska agencija Anadolija je u partnerstvu za KJP ZOI i Turističkom zajednicom  Kantona Sarajevo posjetila Bjelašnicu i Igman, čime je ukazala na znatan turistički potencijal i prepoznatljivu ponudu koja se može očekivati samo na tom području. Članak je objavljen 21. 1. 2021. i po posljednjem izvještaju, njegov sadržaj je preveden na 12 svjetskih jezika, posebno akcentirajući azijsko geografsko područje, čime se opravdala slutnja da će se ovim dogovorom znatno proširiti turistička ponuda.

Tome ide u prilog i činjenica da je američki list “Los Angeles Times” svrstao Bosnu i Hercegovinu na listu 10 mjesta u svijetu koju bi turisti trebali posjetiti . Bosna i Hercegovina se nalazi na prvom mjestu. Iako je riječ samo o abecednom redu, ne treba zanemariti važnu činjenicu da se naša zemlja našla na top-listi turističkih atrakcija te da je naslovna fotografija teksta upravo iz Sarajeva.

Zemlje među kojima su osim Turske, i Ujedinjeni Arapski Emirati, Mađarska i druge će, zahvaljujući opširnom i prilogu koji je napravila Agencija, na svoju turističku destinaciju staviti i posjetu Bjelašnici i Igmanu, pozivajući na redovnu posjetu.

O Ski centrima su napisali zabilješku: – Skijaški kompleks jedinstven ugođaj –

Skijaški kompleks Bjelašnica-Igman predstavlja jedinstven prostor koji nudi brojne pogodnosti svojim gostima. Rijetka je kombinacija oštrih staza za alpske skijaške discipline i širokih prostranstava namijenjenih onima koji uživaju u trčanju na skijama.

Ski centar Igman – Bjelašnica obuhvata tri skijališta: Babin Do, Veliko Polje i Malo Polje. Babin Do se nalazi na planini Bjelašnica dok se Malo Polje i Veliko Polje nalaze na planini Igman. Babin Do je najveće od ova tri skijališta.

Skijalište na Bjelašnici raspolaže sa osam staza i pet dječijih staza, te sa tri žičare i pet ski-liftova, koji voze i do samog vrha Bjelašnice, na 2.067 metara nadmorske visine. Bjelašnica je prema tome jedinstvena i autentična planina koja svakako predstavlja jedan od brojnih dragulja bh. prirode.

Dio staza je osvjetljen visokokvalitetnom takmičarskom rasvjetom za noćno skijanje, a ski centar posjeduje i instaliran sistem za vještačko osnježavanje staza.

Bjelašnica je olimpijska planina na kojoj su se na 14. Zimskim olimpijskim igrama 1984. godine u alpskom skijanju takmičile legende skijaškog sporta, a 1985. je bila domaćin utrke Svjetskog kupa u skijanju.

Skijalište ima oko 15 kilometara skijaških staza, koje se protežu od 1.250 do 2.067 metara nadmorske visine. Staze na vrhu izgledaju kao visoke Alpe, dok one na sredini i na dnu prolaze kroz gustu borovu šumu, što stvara idiličnu atmosferu za skijaše i snowboardere.

posljednje novosti

javne nabavke

PROPISI I AKTI

regulativa

    konkursi