Klimatoterapija – planinska lječilišta

by | apr 2, 2021 | Uncategorized @bs | 0 comments

Zašto ići na planinu? Kako planinski zrak utječe na naše zdravlje? 

Planinska klima odlikuje se čistim zrakom s visokom koncentracijom kisika, a niskim atmosferskim tlakom, s manje vlage i sparine koja je česta u nizinskim područjima.

Planinski zrak prožet je osvježavajućim “dahom” šume i ljekovitog bilja s planinskih livada, pa je melem za sve dišne bolesti (upala sinusa, bronhitis, astma, upala pluća), uključujući i dišne alergije, ako alergeni nisu prisutni na nadmorskoj visini na kojoj boravite.

Boravak na planini blagotvoran je i za osobe s kardiovaskularnim i neurološkim tegobama. Za jačanje i pročišćenje krvotoka preporučuju se takozvane zračne kupke (udisanje svježeg zraka tijekom opuštajuće aktivnosti poput šetnje ili meditacije) koje također pomažu protiv stresa i tjeskobe.

Dubokim udahom doslovce se punite energijom i spokojem. Pravi je melem za dušu i to što su planinski zvukovi prirodni, bez umjetno izazvane buke. Nenadmašna prirodna psihoterapija su i prekrasni prizori poput promatranja izlaska i zalaska sunca s planinskih vrhunaca; pogleda u zvjezdano nebo bez svjetlosnog zagađenja grada, ili u zeleno “more” šume…

Važnu ulogu u postizanju ravnoteže ima tjelesna aktivnost – kretanje brdovitim predjelima razgibava cijelo tijelo, razvija koordinaciju, povećava izdržljivost.

Na planini je osobit užitak prepustiti se sunčevoj svjetlosti koja je iznimno važna za imunitet i raspoloženje, ali ne zaboravite da je zbog veće nadmorske visine sunčevo UV zračenje jače, pa se suncu izlažite umjereno i koristite kreme s visokim zaštitnim faktorom

(ordinacija.vecernji.hr)

posljednje novosti

javne nabavke

PROPISI I AKTI

regulativa

    konkursi