TURNO SKIJANJE: STUDENI POTOK, BJELAŠNICA, 2021.

by | feb 25, 2021 | Uncategorized @bs | 0 comments

Turno skijanje je veoma popularno u posljednje vrijeme i vjerovatno će postati sve masovnije. Sportisti i rekreativci koji probaju ovaj stil skijanja teško se odvajaju od njega. Predstavlja kombinaciju skijanja i planinarenja, što turnom skijašu osigurava veliku raznolikost i slobodu, te boravak u netaknutim planinskim bespućima.

Potrebno je poznavati tehnike skijanja, kao i osnove planinarenje u teškim i nepredvidivim uvjetimi. Skijaši se oslanjaju na sopstvenu snagu kada se penju uz planinu, prelaze sa vrhova na druge vrhove, silaze u dolinu, sami planiraju cjelodnevne ture.

Pri turiranju se upotrebljava specijalna turnoskijaška oprema koja omogućava  jednostavno i efikasno penjanje sa skijama na nogama.

Turno skijanje se prakticira izvan uređenih ski-staza, uglavnom po neuređenim terenima, te se ne preporučuje slabim poznavaocima planine, ili “slabim” skijašima.
Potreban je oprez jer nepoštivanje planine može dovesti do teških posljedica.
O Studenom potoku pogledajte video: Winter wakeskate wonderland w/ Brian Grubb u februaru 2015. godine, a cijelu reportažu, slike i video na:
KJP ZOI84 zahvaljuje se Adnanu Podži na ustupljenim slikama sa jučerašnje posjete Studenom potoku.  

posljednje novosti

javne nabavke

PROPISI I AKTI

regulativa

    konkursi